Francuzi o njima snimili igrani film 🎬

Saznavši da je u Beogradu potpisan akt o kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije i da su jugoslovenski oficiri u obavezi da predaju oružje neprijatelju, a zatim krenu u zarobljeničke logore, mladi poručnici u Boki kotorskoj rešili su da ne dozvole da neprijatelju u ruke padne razarač Zagreb.

Milan Spasić i Sergej Mašera, poručnici bojnog broda druge klase, dogovorili su se da čitava posada napusti brod, a kada je čamac došao po njih rekli su da oni ostaju. Zapalili su municione komore i izazvali eksploziju koja je dovela do uništenja broda i potapanja njegovih ostataka. Neposredno pre eksplozije, mornari su ih videli kako pozdravljaju zastavu.

Narednog dana, ribari su u Tivatskom zalivu pronašli leš muškarca u mornaričkoj uniformi i utvrdili da je Milan Spasić. Oni su ga izneli iz vode i sahranili na vojničkom groblju Savina kod Herceg Novog, a na spomenik je uklenao i ime Sergeja Mašere. U trenutku pogibije, Spasić je imao 31, a Mašera 28 godina života.

Spasić i Mašera su posthumno 1942. godine odlikovani Karađorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog reda, a 1973. godine ih je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito proglasio za narodne heroje. O njihovom herojstvu je 1968. godine snimljen film Plamen nad Jadranom u francuskoj produkciji i prema scenariju Meše Selimovića.

Autor: redportal.rs