Princip delovanja predstavlja osnovnu razliku između ovih uređaja ☝️

Kada je su u pitanju očuvanje i unapređenje kvaliteta vazduha u našem domu, često se susrećemo sa različitim uređajima koji tvrde da mogu poboljšati atmosferu koju udišemo. Dva takva uređaja koja često izazivaju interesovanje su jonizatori i prečišćivači vazduha.

Jonizatori su uređaji koji emituju negativno naelektrisane jone u vazduh. Ovi joni privlače čestice prašine, polena i drugih zagađivača, čineći ih težim da lebde u vazduhu. To može rezultirati time da ovi zagađivači padnu na pod ili druge površine, umesto da se udišu. Međutim, važno je napomenuti da jonizatori ne uklanjaju aktivno zagađivače iz vazduha, već samo pomažu u njihovom sedimentiranju.

Sa druge strane, prečišćivači vazduha koriste filtere kako bi uklonili čestice zagađivača iz vazduha. Ovi filteri mogu ukloniti širok spektar nečistoća, uključujući prašinu, grinje, polen, čestice dima i druge alergene. Neke naprednije verzije prečišćivača vazduha mogu čak uklanjati i bakterije, viruse i neprijatne mirise iz vazduha. Osim toga, neki modeli imaju i dodatne funkcije poput jonizacije ili UV sterilizacije za dodatno poboljšanje kvaliteta vazduha.

Iako oba tipa uređaja imaju svoje prednosti, prečišćivači vazduha su efikasniji u uklanjanju zagađivača iz vazduha i poboljšavanju kvaliteta vazduha u domu. Međutim, izbor između jonizatora i prečišćivača vazduha zavisiće od individualnih potreba i preferencija korisnika, kao i od specifičnih problema sa kvalitetom vazduha u njihovom okruženju.

Autor: Balša Stupar