Nemojte ignorisati ove simptome ☝️

Bol u slepoočnici može biti znak različitih zdravstvenih problema, od kojih su neki benigni, dok drugi mogu biti znak ozbiljnih stanja. Jedan od najčešćih uzroka je migrena, neurološki poremećaj koji uzrokuje intenzivne glavobolje, nekad praćene mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlost i zvuk. Migrena može biti veoma ometajuća i uticati na svakodnevne aktivnosti.

Međutim, bol u slepoočnici može biti i simptom drugih stanja, kao što su tenzijske glavobolje, koje su često uzrokovane stresom, lošim položajem tela ili napetošću mišića. Osim toga, bol u slepoočnici može biti povezan sa sinusnim infekcijama, u kojima zapaljeni sinusi mogu pritiskati okolna tkiva i uzrokovati nelagodu.

Važno je takođe imati na umu da bol u slepoočnici može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema. Na primer, temporalni arteritis je upala velikih arterija koje prolaze kroz slepoočnicu i može uzrokovati snažnu bol u tom području, kao i druge simptome poput umora, gubitka težine i zamagljenog vida. Ovo stanje zahteva hitno medicinsko tretiranje kako bi se sprečile potencijalno ozbiljne komplikacije, poput gubitka vida.

Takođe, bol u slepoočnici može biti povezan sa temporomandibularnim poremećajem, koji utiče na vilicu i okolna tkiva. Osobe sa ovim poremećajem mogu doživeti bol u slepoočnicama, kao i u vilici i vratu, posebno tokom žvakanja ili otvaranja usta.

Važno je obratiti pažnju na bol u slepoočnici i razgovarati sa lekarom ukoliko je prisutna ili se često javlja. Lekar može izvršiti detaljan pregled i preporučiti odgovarajuće lečenje, bilo da se radi o lekovima za migrenu, terapiji za upalu sinusa ili drugim tretmanima koji mogu olakšati nelagodnost i poboljšati kvalitet života.

Autor: Balša Stupar