Važno je uočiti simptome što ranije ☝️

Štitna žlezda igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih vitalnih funkcija u našem organizmu, uključujući metabolizam, rast, razvoj, energiju i raspoloženje. Kada se javi problem sa štitnom žlezdom, to može imati ozbiljne posledice po celokupno zdravlje. Važno je obratiti pažnju na prve simptome koji ukazuju na moguće probleme s ovom žlezdom kako bi se na vreme reagovalo.

Jedan od najčešćih simptoma problema sa štitnom žlezdom jeste promena težine bez očiglednog razloga. Osobe koje pate od hipotireoze, stanja u kojem štitna žlezda proizvodi premalo hormona, često dobijaju na težini bez promene u ishrani ili fizičkoj aktivnosti. Sa druge strane, hiperaktivna štitna žlezda može dovesti do gubitka težine.

Promene u raspoloženju i osećaj umora takođe mogu biti indikativni simptomi problema sa štitnom žlezdom. Depresija, anksioznost, razdražljivost i osećaj hroničnog umora česti su kod osoba sa poremećajima štitne žlezde.

Poremećaji spavanja, kao što su nesanica ili prekomerno spavanje, takođe mogu biti prvi znakovi problema sa štitnom žlezdom. Ovi poremećaji mogu biti posledica hormonskih disbalansa koje uzrokuje štitna žlezda.

Osim toga, promene u kosi, koži i noktima mogu biti indikacija problema sa štitnom žlezdom. Gubitak kose, suva koža, lomljivi nokti ili promene u teksturi kose mogu upućivati na disfunkciju ove žlezde.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite lekaru radi dijagnostikovanja eventualnih problema sa štitnom žlezdom i započinjanja odgovarajućeg lečenja. Rano prepoznavanje i adekvatna terapija ključni su za očuvanje zdravlja.

Autor: Balša Stupar