Da li ste prepoznali ove simptome?

Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme.

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom.

Međutim, postoji nekoliko simptoma koji upućuju na to da trebate da posetite stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 posto svetske populacije treba korekcija vida. Ali, dobra je vest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbeći i ispraviti. Promene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid menja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa.

Foto: pexels.com

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može uticati na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovani dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlezde ili neko drugo stanje koje može da utiče na oči, morate da počnete da se brinete za vid i posavetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promene vida nego oftalmologu daju priliku da proceni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osećate svrab, primetili ste crvenilo i iscedak iz oka – vreme je za pregled.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnjače ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid proveravajte barem jednom u dve godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid biste trebali proveravati češće.

Glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vidom nešto nije uredu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se lekaru. Ukoliko patite od migrena, moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje pre, tokom ili nakon migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali ti simptomi u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Foto: Shutterstock

Osetljivost na svetlo

Velika osetljivost na svetlo, pogotovo ako se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnjače, pa čak i poremećaja centralnog nervnog sistema – poput meningitisa. Obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok osetljivosti na svetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Teško fokusiranje

Mnogi očni problemi najpre se manifestuju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekat u vidnom polju ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekat. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svetlu ili se problem seli sa jednog oka na drugo.

Autor: Avaz.ba / b92.net