Radi se o suštinski bezopasnom parazitu, ali koji može da izazove upalu kapaka

Iako bi neko pomislio da je stvorenje sa fotografije delo nekog umetnika za potrebe horor filma, radi se zapravo o životinjici koja stvarno postoji, i to, verovali ili ne - obitava na vašem licu!

To malo stvorenje se zapravo zove demodeks. Njegove dimenzije su oko 0,3 mm, što znači da ga ne možete videti, a obitava uglavnom na ljudskom čelu, nosu i bradi. Da se malo primirite - oduvek je tu i ostaće tu dok ste živi. A da, ako vam nismo napomenuli --- noću se intenzivno pari sa ženkama na vašem licu, da bi ta ista ženka polagala jaja u porama vaše kože.

Foto: mojeoko.rs/NZ

Osim toga, demodeks je zapravo i najčešći parazit na ljudskoj koži. Poznato je nekoliko vrsta ali infekciju kod čoveka uzrokuju samo dve vrste (Demodex folliculorum i Demodex brevis). Obitava u lojnim žlezdama, u folikulima dlake i na trepavicama. Ipak, ova stvorenjca i nisu toliko bezazlena jer prekomerno umnožavanje demodeksa može izazvati upalu kapaka (blefaritis).

Demodeks infekcija javlja se direktnim kontaktom i može se proširiti sa lica na kapke. Treba imati na umu da grinje nije moguće ukloniti uobičajenim kozmetičkim sredstvima za čišćenje.

Foto: telegraf.rs/NZ

Na umnožavanje grinja demodeks utiču mnogi faktori, uključujući tip kože, prekomerno izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres, začinjena hrana, topli napici i brze promene temperature.

Broj demodeks infekcija u populaciji povećava se sa godinama. Primećuje se kod 84% populacije starosti 60 godina i kod 100% populacije starosti preko 70 godina. Studija koja se fokusirala na refraktorni blefaritis otkrila je visoku stopu raširenosti demodeksa kod ovih pacijenata (76,9%).

Stručnjaci kažu da ukoliko osoba ima uporni blefaritis ili cilindrične ljuskice koje obavijaju trepavice u korenu - da treba da se jave oftamologu.

Autor: redportal.rs / mojeoko.rs