Evo o čemu se radi 👇

S obzirom na popularnost boca za vodu, pomislili biste da su svi jako dobro hidrirani, ali to nije slučaj, prema anketi Civic Science, 47% ljudi na globalnom nivou ne pije dovoljno vode, prenosi b92.net.

Dijetetičarka Keti LaBela kaže da potrebe za unosom tečnosti zavise od nekoliko različitih činilaca, uključujući godine, težinu i nivo aktivnosti:

- Što je osoba mlađa, to joj je potrebno više vode. Generalno, cilj kojem treba težiti jeste ispijanje 8 do 9 čaša tečnosti dnevno. Ako ste aktivni i van, možda će vam trebati dodatne 2 čaše ili više, a sportistima će možda trebati 3 do 3 puta više tečnosti nego prosečnoj osobi - objasnila je LaBela.

Iako je voda najbolja za hidriranje organizma, računaju se i druge tečnosti, hidratacija je naročito važna jer telo, u suprotnom, ne može da funkcioniše pravilno, a dehidratacija negativno utiče i na rad mozga i na raspoloženje:

- Žeđ je prvi znak da telu treba voda. Takođe, možete videti tamniju boju urina. Ostali simptomi su suve usne, vrtoglavica ili umor - ističe dijetetičarka.

Dehidratacija ima ekstremne simptome, poput ubrzanog rada srca, niskog krvnog pritiska, suve kože, slabosti i izrazite žeđi.

Stručnjaci se slažu da većina čini veliku grešku koja uzrokuje dehidrataciju:

- Čekanje da osetite žeđ nije dobra praksa, jer tada telo već doživljava blagu dehidrataciju. Tokom čitavog dana važno je piti tečnost - ističe LaBela.

Napominje da telo ne može optimalno da funkcioniše čak i ako je samo malo dehidrirano.

- Voda je važna za regulaciju telesne temperature, prenos hranljivih stvari, uklanjanje otpadnih stvari i drugo. Svakoj ćerliji u telu treba voda za svakodnevno funkcionisanje - objasnila je dijetetičarka.

Autor: index.hr / b92.net