Zapravo, nedostatak crvenih očiju može biti znak upozorenja

Koliko puta vam se desilo da napravite grupnu fotorgafiju i slikate se telefonom ili fotoaparatom i to blicem, a oči vam budu crvene? Kako bi slika bila savršena, neki ljudi posežu za fotošopom, odn. uređivanjem slike.

Šta zapravo znače crvene zenice na fotografijama? Bez obzira na osvetljenje u prostoriji ili trenutak kada trepnete, crvene oči i dalje postoje. Ali, prema stručnjacima, to može da bude zapravo dobra stvar. To se dešava jer kamera na neki način dopire iza vašeg oka. Blic osvetljava unutrašnjost očiju i otkriva crvene krvne sudove.

- Ako gledate direktno u objektiv kamere, a boja refleksa u oba oka je crvena, to je obično dobar znak da su retine oba oka neometane i zdrave -objašnajvaju stručnjaci sa Akademije.

Međutim, nedostatak crvenih očiju takođe može biti znak upozorenja da nešto nije u redu. Postoji nekoliko uobičajenih stanja koja se mogu otkriti na ovaj način, kao što je strabizam, što znači da su oči osobe usmerene u različitim pravcima. Poznato i kao škiljenje, ovo je obično manji problem koji se redovno viđa kod male dece, što se može ispraviti i može objasniti zašto je samo jedno oko crveno.

NHS navodi da je ovo abnormalnost krvnih sudova u zadnjem delu oka, takođe poznata kao mrežnjača. Obično pogađa jedno oko, ali može dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne dijagnostikuje. Na fotografiji dečjeg lica, ako ima crvenih očiju na jednom oku, ali ne i na drugom, to može biti leukokorija. Tada oči deteta treba da pregleda lekar opšte prakse.

Autor: nportal.rs