Postoji više razloga zašto bi intimne odnose trebalo da imamo svaki dan.

Više puta su stručnjaci i doktori isticali koliko je zdravo voditi ljubav, ali da li je i koliko zapravo raditi to svaki dan? To svakako zavisi od partnera do partnera, njegovog libida i seksualne želje, ali treba znati da nema apsolutno nikakvog rizika da imate intimne odnose svakodnevno, prenosi Mondo.rs.

Ipak, odgovor na to pitanje prvenstveno je povezan s tim u kakvom ste odnosu, odnosno koliko je partnera uključeno u te odnose, kao i da li poštuju pravila vezana uz smanjenje rizika od prenošenja polnih infekcija. Naime, ako ste u slobodnoj vezi u kojoj oba partnera imaju odnose i s drugim ljudima, možda i s više njih, tada postoji veći rizik od prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće, što može biti prepreka da se osećate sigurno u seksualnom odnosu.

Postoji više razloga zašto bi intimne odnose trebalo da imamo svaki dan. Redovani odnosi podižu nivo hormona povezanih s dobrim raspoloženjem i smanjuje nivo hormona povezanih sa stresom i anksioznošću. Redovni intimni odnosi pomažu i u tome da bolje spavamo, ali i poboljšava cirkulaciju.  Osim toga, tokom njih otpuštaju se i hormoni koji jačaju imunitet.

Postoje studije koje su dokazale da ljudi koji imaju intimne odnose više od dva puta nedeljno imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci s Univerziteta Džon Hopkins ističu:

Umesto štete, intimni odnosi ima pozitivan učinak na vaše srce. Studije ukazuju da muškarci koji vode ljubav bar dva puta nedeljno i žene koje iskazuju zadovoljstvo svojim seksualnim životom imaju manji rizik od srčanog udara.

Ipak postoje neke indikacije kad bi trebalo da razmislite o tome da li preterujete. Naime, ako se pojavi bol u prsima, ili teško dišete, odnosno imate problema s nepravilnim kucanjem srca i simptome problema s probavom, treba da stanete s odnosima. Takođe, vođenje ljubavi pri visokim temperaturama može da dovede do određenih posledica.

Autor: mondo.rs