Postoji više razloga ☝️

Stomatolozi često preporučuju vađenje umnjaka iz različitih razloga, a jedan od glavnih je nedostatak prostora u vilici.

Umnjaci, poznati i kao treći molari, obično se javljaju između 17. i 25. godine života, ali često nemaju dovoljno prostora za njihov potpuni izrast. Ovo može rezultirati različitim komplikacijama poput impakcije, tj. zadržavanja umnjaka ispod površine desni, što može uzrokovati bol, oticanje i infekcije.

Razlog za vađenje umnjaka je i poteškoća u održavanju oralne higijene. Budući da su umnjaci obično teško dostupni za čišćenje četkicom za zube i koncem za zube, mogu postati leglo bakterija i uzrokovati probleme poput karijesa i gingivitisa.

Ponekad se umnjaci izvlače i kao preventivna mera kako bi se izbegle buduće komplikacije. Naime, čak i ako umnjaci nisu prouzrokovali probleme u trenutku, moguće je da će to učiniti u budućnosti, pa stomatolozi mogu preporučiti njihovo uklanjanje kao predostrožnost.

Umnjaci su, dakle, često izvor nelagodnosti i problema u ustima, zbog čega stomatolozi često preporučuju njihovo vađenje kako bi se izbegle buduće komplikacije i održala optimalna oralna higijena. Važno je slediti savete stomatologa i redovno održavati kontrolne preglede kako bi se sprečile potencijalne komplikacije.

Autor: Balša Stupar