Postoji više razloga 😁

Verovatno ste primetili da vaš krzneni prijatelj ne može da odoli kutiji, bilo da je velika ili mala. Zašto mačke toliko vole kutije?

Postoji nekoliko glavnih razloga:

1. Mačke se osećaju sigurno kada su u kutiji jer im ona pruža osećaj zaštite. U divljini, mačke traže skrovita mesta kako bi se sakrile od predatora i pripremile za napad na plen. Kutija im omogućava da se osećaju kao da su u sigurnom skloništu gde ih niko ne može iznenaditi.

2. Kartonske kutije su odlični izolatori toplote. Mačke vole tople prostore, a kutija zadržava njihovu telesnu toplotu, pružajući im udoban i topao prostor za odmor. Ovo je posebno važno tokom hladnijih meseci kada traže dodatne izvore toplote.

3. Mačke su prirodno radoznale životinje. Kutija je savršeno mesto za sakrivanje i posmatranje okoline. Takođe, kutije omogućavaju mačkama da vežbaju svoje lovačke veštine, skrivajući se i skačući na igračke ili čak na vas!

4. Istraživanja su pokazala da kutije mogu pomoći mačkama da smanje stres. Kada se nađu u novom ili stresnom okruženju, kutija im pruža mesto gde mogu da se povuku i opuste. Ovo je naročito korisno prilikom selidbi ili dolaska novih članova u domaćinstvo.

5. Kutije su jednostavne, a ipak pružaju neograničene mogućnosti za igru. Mačke uživaju u skrivanju, skakanju i istraživanju unutrašnjosti kutije. Ova zabava može trajati satima i pružiti im potrebnu mentalnu stimulaciju.

Dakle, sledeći put kada dobijete paket, ne bacajte kutiju. Vaša mačka će vam biti zahvalna na novom omiljenom mestu za odmor, skrivanje i igru.

Autor: Balša Stupar