Evo kako da održite energiju

Telo dobija najveći deo energije iz ugljenih hidrata. Cela zrna su bogata ugljenim hidratima, koji se nazivaju i spori ugljeni hidrati jer im je potrebno mnogo vremena za varenje. Zahvaljujući ovom svojstvu, kaša, od kojih postoji veliki broj sorti, dugo daje naboj živahnosti, prenosi magazin.novosti.rs.

Larisa Bavikina, ruska nutricionistkinja i endokrinolog savetuje da za doručak možete jesti ovsene pahuljice, kao i heljdu, pirinač, proso, biserni ječam, bulgur, proso i mnoge druge. Postoji univerzalno pravilo: što duže treba da kuvate kašu, to je zdravija. Pored toga, žitarice sadrže vitamine B i vlakna, što poboljšava varenje.

Tamna čokolada. Čokolada poboljšava mentalne tapete i predstavlja izvor energije. Supstance sadržane u zrnu kakaoa, a to su kofein i teobromin, izuzetno toniraju. Zrna kakaoa takođe sadrže anandamid, zbog čega se naziva „molekulom kea“. Povećava nivo hormona sreće (endorfina). Ako jedete šest grama čokolade svaki dan, telo će dobiti sve korisne osobine proizvoda i neće dobiti na težini. Birajte čokoladu sa visokim sadržajem kakaa (najmanje 70%).

Kafa. Kofein stimuliše telo korišćenjem zaliha molekula koji razlažu dva dodira energije. U početku, čaša ovog pića odmah dodaje snagu i energiju. Kafa je najpopularniji izvor energije. Ali ako koristite ovaj metod punjenja prečesto, onda se energija brzo uzdrma, osećaj umora se pojačava. Nakon toga, odmor i oporavak organizacije će potrajati više vremena.

Banana je bogata glukozom i fruktozom, kao i grinjama koje vam omogućavaju da koristite energiju ugljenih hidrata. Dakle, jesti bananu za doručak ili kao užinu je odlična ideja. Naučnici stalno govore o prijatnom bonusu ovog voća: povećava nivo dopamina - hormona radosti.

Jabuke. Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera, jabuke grinja obezbeđuju sporo i trajno oslobađanje energije. Osim toga, u jabukama ima dosta kamenčića. Studije su pokazale da antioksidansi koji se nalaze u jabukama mogu usporiti varenje ugljenih hidrata. Zbog toga izdržavaju energiju tokom dužeg vremenskog perioda.

Jogurt je bogat proteinima, kao i ugljenim hidratima: galaktozom i laktozom, čija apsorpcija samo usporava protein. Krajnji rezultat je hranljiva i zdrava užina koja će vam dati dodatnu energiju tokom celog dana. Prilikom odabira jogurta obratite pažnju na to da u njemu nema aditiva - skroba i raznih punjenja. U suprotnom, efekat će biti potpuno kontraproduktivan.

Orasi i humus. Orašasti plodovi sadrže proteine, masne kiseline, složene ugljene hidrate i vlakna koja telo može da koristi za održivu energiju. Humus od oraha, pasta od susama (tahini), puter i limun. Kombinacija ovih sastojaka daje dobru energiju.

Autor: magazin.novosti.rs