Evo kako najbolje da se rashladite

Srbija gori, pred nama su pakleni dani sa temperaturom od 40 stepeni, ali i tropskim noćima. Klima uređaji uveliko rade dan-noć, ali da li je u redu ako spavamo sa uključenom klimom? 🤔

Mnogi u želji da se rashlade uključuju klima uređaje na tek 20 stepeni iako je napolju više i za 15, 20 stepeni. Lekari upozoravaju da to nije zdravo i da je neophodno prilagoditi je tako da razlika od spoljašnje ne bude veća od nekoliko stepeni, najviše do 8. Ipak kako ni tokom večeri nije bolja situacija, mnogi se pitaju kako rashladiti stan, a ne probuditi se sutradan sa ukočenim mišićima, prenosi magazin.novosti.rs.

Dr Biserka Obradović ranije je u razgovoru objasnila kako biti bezbedan sa klimom, a rashladiti prostorije i pojašnjava zašto nije dobro da nam klima radi noću u prostoriji u kojoj spavamo iako je i tokom večeri temperatura nepodnošljiva:

Sa uključenom klimom ne možemo spavati ako je ona u spavaćoj sobi, ali svakako pre spavanja potrebno je rashladiti prostorije. Znači uključite klimu koja je u drugoj prostoriji, ili pak rashladite spavaću sobu ako se uređaj nalazi u njoj, a zatim je isključite.

Dakle, klima ne bi trebalo da vam radi celu noć u prostoriji u kojoj spavate, ali je ok da je ona u drugoj prostoriji, a da tako rashlađen vazduh dolazi i do one u kojoj spavate:

ko nam je klima u spavaćoj sobi, onda trebamo rashladiti stan, a zatim isključiti uređaj, ako se desi da zaspimo onda se možemo ukočiti jer oko 90 odsto takvih osoba poseti sutradan lekara. Sve to važi i za bebe i za hronične bolesnike, ali vrlo je bitno da klima bude očišćena.

Autor: magazin.novosti.rs