Ono što ovu pitu izdvaja, sem jednostavne pripreme, je i to što se prvo preliva istopljenim puterom, a zatim i smesom od jaja i mleka, koji čine koricu hrskavkom i pucketavom.
Sastojci:
400 g mekšeg sira4 jajeta80 ml ulja400 ml jogurta1 puna kašika brašna10 g praška za pecivo500 g kora za pitu, (nekad su se mesile)
Za prelivanje:
2 jajeta200 ml mleka100 g kajmaka
Priprema:
Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore.
Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora. Pitu isecite na kocke, pa premažite kajmakom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.
RECEPT: Čorbica od piletine 👩🏻🍳🥣🍗
RECEPT: Pita sa pečurkama i prazilukom 👩🏻🍳
RECEPT: Pita gužvara na turski način 👩🏻🍳
Autor: Magazin Novosti