Ovaj događaj, koji je pun prevrtanja i padanja, često dolazi sa bezbednosnim rizicima

Ljubitelji sira i adrenalina su u ponedeljak ignorisali zdrav razum zarad jednog od najekstremnijih godišnjih događaja u Britaniji: Trku sa sirom.

Uz navijanje nekoliko hiljada gledalaca, desetine smelih trkača jurili su za točkom sira od 3 kilograma niz gotovo vertikalno brdo Kopers Hil, blizu Glostera u jugozapadnoj Engleskoj. Prvi trkač koji završi iza brzo kotrljajućeg sira u svakoj trci dobija da zadrži sir.

Trke se održavaju na Kopers Hilu, oko 160 kilometara zapadno od Londona, još od 1826. godine, a veruje se da je sport kotrljanja sira mnogo stariji.

Ovaj događaj, koji je pun prevrtanja i padanja, često dolazi sa bezbednosnim rizicima. Malo koji takmičar uspe da ostane na nogama čitavih 180 metara nizbrdo.

Ove godine, brdo je bilo posebno klizavo i blatnjavo nakon kiše. Članovi lokalnog ragbi kluba su se postavili na dnu kako bi uhvatili padajuće takmičare.

IZVOR: YT / UrbanPicturesUK

Tom Kopke iz Minhena, Nemačka, pobedio je u jednoj od tri muške trke. Rekao je da je stav važniji od tehnike.

- Počnete i onda preuzme adrenalin i samo idete, idete, idete - rekao je Kopke.

- Pogledajte ovaj događaj, pogledajte ovo brdo. Engleska je luda. Obožavam je - dodao je pobednik, sav blatnjavi i bez daha.

Lokalni takmičar Džoš Šepard i Dilan Tvis iz Perta, Australija, pobedili su u preostale dve muške trke nizbrdo. Ebi Lampe iz Severne Karoline trijumfovala je u ženskoj trci sa munjevito brzim kotrljanjem koje je ostavilo ostale daleko iza.

- Samo treba da se kotrljaš. Malo boli, ali to će biti samo privremeno - rekla je Lampe, diplomac Univerziteta Severne Karoline, koja je takođe pobedila 2022. godine.

Autor: Redportal.rs