Ovaj period do Božića valjalo bi da se uzdržimo od grešnih misli, a hrana koju spremamo je najčešće na ulju i vodi

Počeo je Božićni post, period u kom vernici osim duhovnog pročišćenja, prolaze i kroz fizičko. Ovaj period do Božića valjalo bi da se uzdržimo od grešnih misli, a hrana koju spremamo je najčešće na ulju i vodi.

Sladokuscima post može pasti teško zato zbog njih spremamo posne recepte koji su čak i bolji nego oni sa mrsnim namirnicama. Jedan od njih je posna sarma sa dimljenom ribom.

Za ovaj recept potrebno je:

- 4 glavice crnog luka srednje veličine

- 2 praziluka

- 5 većih šargarepa

- 1 koren peršuna

- 1/4 korena celera

- 4 cena belog luka

- 500 g pirinča

- 1 veći krompir

- 500 g dimljene ribe (može i bez ribe)

- 2 glavice kiselog kupusa

- vegeta

- paprika mlevena slatka

- lovorov list

- biber- brašno

- so

- vezica peršunovog lista

Način pripreme:

Ulje sipajte u veću šerpu, otprilike za debljinu prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.

Potom beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno rend i dodajte u šerpu sa lukom. Dinsajte zajedno još deset minuta.

Potom je potrebno dodati pirinč koji ste prethodno ocedili od vode i dinsajte još deset minuta.

IZVOR: YT / Moj ukus

Skloniti sa šporeta i dodajte vegetu, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.

Zatim sledi onaj glavni deo. Uvijanje sarmi. Sarme savije i poređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju. Ribu isecite i poređajte između sarme. Sipajte vodu, prekrijte listovima kupusa i pecite. Ukoliko pečite u zemljanom sacu, pecite poklopljeno na 150 stepeni. Po želji možete dodati pasirani paradajz i servirati sarmu uz turšiju.

Autor: nportal.rs / Kulinarka