Jaka hrana nije isto što i nezdrava hrana, pa vam dajemo spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru

Doručak je jako važan za naš organizam, a ove namirnice mogu doneti muku i osećaj neprijatnosti već u prvim jutarnjim časovima.

Jaka hrana nije isto što i nezdrava hrana, pa vam dajemo spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru ujutru.

Kupovni sok od narandže

Možda ćete pomisliti da je sok od pomorandže dobar za početak dana, ali morate imati na umu da ti sokovi sadrže puno šećera i to naročito oni koji imaju mali udeo voća.

Foto: Pixabay.com/stevepb

Zato je bolje popiti čašu vode i pojesti pomorandžu. Ceo plod će telu dati potrebne vitamine i minerale i vlakna koja će ispuniti vaš želudac i pružiti vam osećaj sitosti.

Palačinke

Često možemo da vidimo u filmovima i serijama kako porodica za doručak jede palačinke ili vafle s prelivom. Ali, to je hrana koju ne bi trebalo da jedemo za doručak.

Foto: Pixabay.com/RitaE

Umesto toga, mnogo je zdravije pripremati žitarice, tost i jogurt sa niskim udelom masnoće ili omlet od belanaca. To će nam dati potrebne proteine i energiju.

Kafa s mnogo šećera

Foto: Shutterstock

Kafa je mnogima potrebna za početak dana, ali dodaci poput šlaga, pavlake za kafu i puno šećera su kalorijska bomba.

Masna hrana

Masna hrana nikada nije najbolji izbor, jer je teška za želudac i posebno je kalorična. Pokušajte da je izbegavate koliko god možete, a naročito ujutro.

Slatkiši

Foto: Shutterstock

Volite li ujutru uz kafu da pojedete i kolač? Ostavite ga za kasnije, na primer kao dezert nakon ručka. Doručak sigurno nije vreme za takav izbor hrane.

Opreznije planirajte obroke: Ove tri kombinacije namirnica nisu dobre za zdravlje

Grickalice

Pune su soli i masti, pa ih nije preporučljivo konzumirati. Pogotovo ujutro i kasno uveče. Ako baš ne možete da se suzdržite, izaberite zdrave grickalice poput komadića sušene jabuke.

Brza hrana

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Brza hrana je uvek na listi namirnica koje treba da izbegavamo, ako ne želimo da se ugojimo, ali i da narušimo svoje zdravlje, piše Krstarica.

Autor: nportal.rs