Hrana za um ☝️

Ishrana ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, kako fizičkog, tako i mentalnog. Upravo zbog toga, postoji dijeta koja se ističe po svojoj sposobnosti da podstakne kognitivne funkcije i očuva zdravlje mozga.

Mediteranska dijeta, poznata po bogatstvu voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, ribe i maslinovog ulja, istraživanjima je pokazala izuzetne rezultate u očuvanju mentalnog zdravlja. Ova ishrana obiluje antioksidansima, zdravim mastima i esencijalnim hranljivim materijama koje su ključne za funkciju mozga.

Voće i povrće bogato antioksidansima, poput borovnica, šljiva, spanaća i brokolija, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i održavanju zdravih moždanih ćelija. Omega-3 masne kiseline iz ribe, poput lososa i skuše, podržavaju zdravlje nervnih ćelija i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Integralne žitarice, poput smeđeg pirinča i ovasa, pružaju stabilan izvor energije za mozak, dok orašasti plodovi, poput oraha i badema, sadrže vitamine i minerale koji su ključni za mentalnu oštrinu.

Unos zdravih masti, poput maslinovog ulja, podržava zdravlje krvnih sudova i poboljšava protok krvi u mozgu.

Autor: Balša Stupar