To može biti znak ozbiljnijeg problema ☝️

Bol u grlu je česta pojava, naročito tokom prehlada ili sezonskih alergija, ali ako se ne povlači u roku od nedelju dana, to može biti znak ozbiljnijeg problema koji ne bi trebalo ignorisati.

Infekcije – Hroničan bol u grlu često može biti uzrokovan bakterijskim ili virusnim infekcijama, poput streptokokne upale grla ili infekcije Epstein-Barr virusom. Ako imate visoku temperaturu, otežano gutanje ili gnojne naslage na krajnicima, obavezno se obratite lekaru.

Alergije i iritacije – Alergije na polen, prašinu, ili iritacije od dima, hemikalija i suvog vazduha takođe mogu izazvati dugotrajan bol u grlu. Ukoliko se bol pojačava u određenim sredinama, razmislite o eliminaciji potencijalnih iritanata.

Gastroezofagealni refluks – Kiselina iz želuca može se vraćati u grlo, izazivajući iritaciju i bol. Ako osećate peckanje u grudima ili često imate gorušicu, refluks bi mogao biti uzrok upornog bola.

Tumori i drugi ozbiljni uzroci – Iako ređi, hroničan bol u grlu može biti simptom tumora u predelu grla, krajnika ili glasnih žica. U ovakvim slučajevima, neophodno je brzo reagovati kako bi se na vreme postavila dijagnoza i započelo lečenje.

Ako bol u grlu ne prolazi, nemojte ga zanemarivati. Poseta lekaru je ključna kako biste isključili ozbiljne uzroke i dobili adekvatnu terapiju.

Autor: Balša Stupar