Sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom 🤔

U Srbiji će danas biti pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica - Pronađi me koji u više zemalja sveta već postoji kao Amber Alert. 🧐👇

Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati Srbija prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen/pink.rs

Javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati sistem kada neko dete u Srbiji nestane. Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem Pronađi me razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji.

- Smatram da će naš sistem zaista dobro raditi jer smo ga mi podredili našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece. Moram reći da je sistem Pronađi me prvi u regionu i u većem delu zemalja Evrope - rekao je Jurić za Tanjug.

Jurić je objasnio da će se sistem razvijati u dve faze.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

- Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi - ukazao je Jurić.

Foto: tijana.rs

Naveo je da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Takođe, JP Putevi Srbije, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

- Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je Jurić.

Istakao je da će isključivo policija voditi računa o pokretanju i prekidu sistema. Jurić kaže da će druga faza nadogradnje sistema početi odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu.

- Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti i banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ono što je takođe jako važno reći jeste da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže - naveo je Jurić.

Rekao je da je, prema njegovim saznanjima, MUP već u kontaktu sa kompanijom Meta kako bi se rešio problem odgovornih lica koja će garantovati da se objava o nestanku povuče kada dete bude pronađeno.

- Ono što je nedostajalo i što još uvek nedostaje u Srbiji po pitanju društvenih mreža su odgovorna lica koja mogu garantovati da kada se povuče objava i kada je dete pronađeno, da će svi ti podaci biti povučeni i da nema nikakve opasnosti po zaštitu ličnih podataka - objasnio je Jurić, piše Telegraf.rs.

Autor: Telegraf.rs