Evo kako se šarmantna ulica u Beogradu nekada zvala

Skadarlija, poznata kao boemska četvrt Beograda, predstavlja srce umetničkog i kulturnog života grada. Njene šarmantne ulice, prekrivene kaldrmom, okružene su tradicionalnim kafanama.

Ova četvrt je nekada bila omiljeno mesto pesnika, slikara i muzičara, a danas privlači posetioce svojom autentičnom atmosferom i živopisnim događanjima.

Ovo mesto, posebno je poznato po živim muzičkim nastupima, gde možete uživati u tradicionalnoj srpskoj muzici i ukusnoj hrani.

Foto: Filip Pejković

Ali, da li ste znali da se Skadarlija nije uvek zvala ovako. Kroz burnu istoriju Beograda nije bilo neobično da ulice, pa i čitavi delovi grada menjaju imena, čak i po nekoliko puta.

Ipak, Skadarska ulica je jedna od retkih beogradskih ulica koja je samo jednom promenila ime.

Skadarska ulica je ucrtana na planu Beograda 1854. godine. Iako postoji od 1720. godine, ime je dobila 1872. godine, a isto ime nosi do danas. Jedini put kada se tako nije zvala bilo je za vreme austrougarske okupacije tokom Prvog svetskog rata. Tada joj je promenjen naziv u Ružina ulica, ali je odmah po oslobođenju vraćen stari naziv, piše istorijskizabavnik.rs.

Autor: n1info.rs