Patrijarh Porfirije ranije pozvao sve vernike da se ponosno izjasne kao Srbi

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je verske lidere, političke partije, nacionalna veća, nevladin sektor i medije da svojim delovanjem i rečju poštuju slobodu svakog pojedinca da se, bez pritiska, izjasni o svojoj nacionalnoj, verskoj i svakoj drugoj pripadnosti.

On je apelovao na nadležne organe da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi se osigurali zakonski preduslovi za održavanje popisa stanovništva i njegovi rezultati učinili nespornim.

Milatović je to saopštio, odgovarajući na pitanja Vijesti da li je primereno da verski lideri, političke partije, nacionalna veća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore ljudima kako treba da se izjasne i da li ih time potcenjuju, te kako komentariše to što patrijarh Porfirije poziva vernike SPC, od kojih se mnogi do sada nisu izjašnjavali kao Srbi, niti mnogi od njih ne govore srpski, da se tako izjasne na popisu, uključujući i njega, kao predsednika Crne Gore, koji je vernik i koji je pretprošle sedmice javno saopštio da je Crnogorac.

- Čvrsto verujem da smo, kao društvo, postigli dovoljan stepen demokratske zrelosti da omogućimo svim građankama i građanima u Crnoj Gori da slobodno iskazuju svoja nacionalna, verska ili bilo koja druga uvjerenja - rekao je Milatović.

On je kazao da nije sklon da potcenjuje lični integritet građana u Crnoj Gori i da različita istupanja po tim pitanjima doživljava kao instrument kojim je moguće upravljati njihovim nacionalnim, verskim ili drugim osjećanjima.

- I pored činjenice da, kao građanin Crne Gore, shodno Ustavu, nisam obavezan da se izjašnjavam o svojoj nacionalnoj pripadnosti i drugim uverenjima ja sam, u više navrata, te informacije javno saopštavao. Ponoviću i sada da se u pogledu nacionalne pripadnosti izjašnjavam kao Crnogorac, ali me to, samo po sebi, ne čini manje ili više vrednim u odnosu na one koji se drugačije izjašnjavaju - istakao je Milatović.

On je rekao i da Crnu Goru, kao što to i Ustav proklamuje, doživljava kao građansku državu, u kojoj žive slobodni ljudi nezavisno da li se osećaju i izjašnjavaju kao Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati, Romi, itd.

- Jedini osećaji koji moraju biti zajednički za sve jesu pripadnost i ljubav prema Crnoj Gori, sve ostalo je stvar slobode pojedinaca i bogatstvo različitosti koje moramo negovati. Smatram da bilo čiji lični osećaj ne sme da bude smetnja njegovom uspehu u životu, ili da zbog toga bude uskraćen za prava i jednakost koja mu Zakonom pripadaju, kao što je to ranije po navodima mnogih naših građana često bio slučaj - kazao je Milatović.

pročitajte još

PREMINUO MARTI AHTISARI

Autor: beta.rs

#Patrijarh Porfirije

#jakov milatović