Da su se razumela upozorenja koja su dolazila od nas, možda ne bi bilo tragičnog ukrajinskog iskustva, rekao je predsednik CG

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u svom dugom obraćanju naciji, povodom 16 godina nezavisnosti poručio, između ostalog, da je nakon izbora 2020. godine i, kako kaže, mirne, demokratske tranzicije vlasti mnogo toga u Crnoj Gori sasvim planski zaustavljeno i blokirano.

Rezultat tih parlamentarnih izbora, tvrdi Đukanović, u krugovima nacionalista i u Crnoj Gori i izvan nje viđen je kao "nova šansa za velikodržavne ideje i projekte.

- Viđen je i kao nova šansa za rusku destrukciju Evrope i Zapada, za šta je Balkan uvek pogodno tle - kazao je Đukanović.

Dodao je da je uprkos svim tim izazovima i anticrnogorskom delovanju dela pobedničke većine koja je formirala vladu 2020. "Crna Gora ostala na evropskom i evroatlantskom kursu".

To je, kazao je, potvrda promišljenosti i stamenosti strateškog opređeljenja i najveći uspeh savremene Crne Gore.

Ponovio je da izbor manjinske vlade nije najbolje, ali je, tvrdi, praktično jedino realno moguće rešenje u pokušaju da "Crnu Goru povučemo sa ivice ambisa - pokazuje da potencijal postoji", što, kaže, ohrabruje.

Govoreći o dijalogu, kao jedinom načinu za normalizaciju crnogorske realnosti, Đukanović kaže da je potrebno konstruktivno, tolerantno i u korist državnih interesa razgovarati o svojim razlikama. Institucije države, istakao je, treba da doprinesu povratku poverenja u društvo, pravdu i zaštitu prava svakog građanina, a ako to ne budu umele i htele, ne samo pojedinci već čitavo društvo, tvrdi, biće žrtva takve atmosfere, koja je zapaljena mnogo godina unazad, ne slučajno i ne stihijski.

- To je isti onaj zapaljivi koktel zbog kojeg gori Ukrajina. I nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete - spisak je mnogo širi, a scenario postaje sve očigledniji. Svodi se na to da samoproklamovane žrtve, na valu populizma pokreću osvetničke cunamije koji treba da destabilizuju ili zbrišu čitava društva - naveo je.

Tragična invazija na Ukrajinu, kazao je Đukanović, učinila je da taj rukopis sada postane čitljiv Evropi i celom svetu.

- Da su se razumela upozorenja koja su dolazila od nas, možda ne bi bilo tragičnog ukrajinskog iskustva. Ne bude li se sada odlučno i mudro postupalo, užas kojem svedočimo neće ostati unutar granica Ukrajine - naveo je.

Autor: Tanjug / redportal.rs