Postoji li veza? 🤔

Blaga zima može imati uticaj na vremenske prilike tokom leta, uključujući pojavu letnjih oluja. Klimatske promene i varijacije u sezonskim obrascima mogu uticati na to kako se razvijaju vremenski uslovi tokom godine. Postoji nekoliko faktora koji povezuju blage zime sa povećanom verovatnoćom letnjih oluja.

Prvo, blage zime često znače manje snega i mraza, što može uticati na vlažnost tla i zalihe vode u proleće i leto. Manjak snega može rezultirati suvim tlom, što može povećati verovatnoću suša i povećane temperature tokom leta. Suv i topao vazduh može stvoriti nestabilne atmosferske uslove, pogodnije za razvoj oluja.

Drugi faktor je taj što blage zime mogu uticati na vegetaciju i rast biljaka. Rani rast biljaka može doprineti većoj količini vlage u vazduhu, jer biljke oslobađaju vlagu kroz proces transpiracije. Veća vlažnost može doprineti formiranju olujnih oblaka i intenzivnijim padavinama tokom leta.

Pored toga, blage zime mogu uticati na atmosferske struje i obrasce vetra. Promene u strujama vetra mogu doprineti nestabilnim vremenskim uslovima, što može povećati učestalost i jačinu letnjih oluja. Na primer, topliji zimski period može dovesti do formiranja snažnijih frontova i olujnih sistema u toplijim mesecima.

Ipak, treba napomenuti da vremenski uslovi zavise od mnogih faktora i da blaga zima nije jedini faktor koji određuje letnje oluje. Klimatski modeli i dugoročna prognoza mogu pružiti bolje razumevanje kako sezonske promene utiču na vremenske prilike. Blaga zima može povećati rizik od letnjih oluja, ali nije jedini odlučujući faktor.

Autor: Balša Stupar