Prihod namenjen ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci i najugroženijima u Tirolu

U nedelju 30. juna 2024. godine u Inzbruku je u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI, povodom Vidovdana, organizovano humanitarno pozorišno veče na kojem je po prvi put u Austriji i dijaspori izvedena predstava Noć Lazareva.

Pozorišnu predstavu Noć Lazareva po tekstu Vladimira Đorđevića i u režiji Milića Jovanovića, izveli su pozorišni glumci iz Udruženja za negovanje kulture Amvon iz Topole, Predrag Jovanović u ulozi kneza Lazara, Aleksandar Jelenić u ulozi Iskušenja Lazarevog i Vukašin Vujičić u ulozi Pojca. Kostimi, kreacija umetnice Ane Kolbjanove, dodatno su oživeli istorijski trenutak i doprineli verodostojnosti predstave.

Gostiju je bilo, kao i uvek do sada, iz celog Tirola, kao i iz Beča, a sav prihod od ove pozorišne večeri namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 1.099 evra, na čemu su organizatori svima od srca zahvalni.

Foto: spoji.org

Ovu glumačku ekipu, koja ujedno čini i okosnicu Udruženja za negovanje kulture Amvon, SPOJI je prvi put ugostio u oktobru 2023. godine sa njihovom skoro 100 puta odigranom predstavom Bedemi ćirilice, koja je bila sjajno prihvaćena, a na premijernom dijasporskom izvođenju njihovog najnovijeg komada Noć Lazareva u Inzbruku i Austriji, u pozorišnoj sali najstarijeg lovačkog doma u Tirolu, Jegerhajm, sa svojim briljantnim glumačkim umećem uspeli su ponovo da dignu svu publiku na noge, te je i ova predstava na kraju nagrađena stajaćim ovacijama prisutnih gostiju, odraslih i dece.

Predstava Noć Lazareva premijerno je izvedena u aprilu mesecu ove godine u Kragujevcu i istražuje složenost noći pred Kosovski boj kroz prizmu straha, nedoumica i borbe Lazara Hrebeljanovića, kneza Lazara. Ona detaljno prikazuje unutrašnje sukobe sa kojima se suočava knez Lazar uoči sudbonosne bitke. Ova psihološka drama ne samo da preispituje istorijski kontekst i poznate legende, već i nastoji da odgovori na pitanje šta se dešava u Lazarevoj svesti u trenucima kada mora doneti najvažniju odluku u svom životu.

Foto: spoji.org

U ulozi moderatora večeri bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI-a i član Uprave Saveza Srba u Austriji, koji je ujedno u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne. On je svim prisutnima ukratko objasnio da je SPOJI odlučio da organizuje ovo humanitarno pozorišno veče povodom obeležavanja Vidovdana, jer je Vidovdan pored verskih praznika, Vaskrsa, Božića i Savindana, najvažniji istorijski praznik za srpski narod, koji je usko povezan sa Kosovskim zavetom i bojem na Kosovu, kada su se car Lazar i sva srpska vojska opredelili za carstvo nebesko koje je uvek i doveka, kao i da je SPOJI od svog osnivanja na razne načine obeležavao Vidovdan kako bi približio Kosovski zavet našem narodu, nebitno da li se radi o mlađim ili starijim generacijama, ali takođe na poseban način i Austrijancima i drugim narodima, kako bi se bolje upoznali sa srpskim narodom i bolje ga razumeli, a sve sa ciljem pokušaja očuvanja našeg identiteta i pozitivnog predstavljanja našeg naroda u svetu.

Ovaj put svi gosti, koji su došli na pozorišno veče, imali su i priliku da pogledaju izložene fotografije Kulturnog centra Topola, kao i da se kroz promotivni materijal upoznaju sa tim upečatljivim i istorijski važnim mestom u Šumadiji.

Foto: spoji.org

Među gostima u publici bili su Igor Miketić, predsednik Austrijskog bokserskog saveza i generalni sekretar Austrijsko-srpskog društva, koji je sa svojom porodicom doputovao iz Beča, otac Aleksandar Stolić, paroh Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, Saša Pećanac, novoizabrani predsednik Kulturno-sportskog kluba Petar Kočić – Zmijanje iz Figena i njihovi članovi, kao i Dragana Branković, predstavnica Kulturno-sportskog i umetničkog društva Bratstvo iz Inzbruka.

Njima, kao i glumačkoj ekipi predstave Noć Lazareva uručene su i zahvalnice za sam kraj večeri, kada su se neki od njih ukratko obratili svim prisutnima. Vukašin Vujičić, koji je bio u ulozi Pojca u predstavi, rekao je nekoliko reči o Topoli i njenom Kulturnom centru i pozvao sve prisutne da pogledaju izložene fotografije i posete Topolu i Šumadiju. Predrag Jovanović, koji je igrao kneza Lazara, ukratko se u ime cele njihove ekipe zahvalio svim prisutnima na ovacijama, kao i SPOJI-u na pozivu, lepom gostoprimstvu i dobroj organizaciji. Igor Miketić je preneo pozdrave ambasadora Republike Srbije u Austriji, gospodina Marka Blagojevića, pozdravio sve prisutne i pohvalio rad SPOJI-a, ali i svih predstavnika srpske zajednice u Tirolu, rekavši da služe za primer širom Austrije.

Za svesrdnu podršku, bez koje ne bi bilo moguće organizovati ovo humanitarno pozorišno veče, koje je deo ovogodišnjeg projekta SPOJI povodom 15. godišnjice od osnivanja pod nazivom 15 godina SPOJI – dijaspora i matica, spojeni smo jači, Vladimir Vlajić se u ime SPOJI-a od srca zahvalio Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Odboru za kulturu grada Inzbruka, smeštaju Kitz apartments iz Kicbila, restoranu East side grill iz Vergla i restoranu Venezia Igls iz Iglsa.

Foto: spoji.org

Autor: redportal.rs