"Smrt" robota duboko rastužila osoblje gradske skupštine

Robot nadzornik koji je "zaposlio" Gradsko veće Gumi u Južnoj Koreji prekinuo je svoje postojanje dok je bio na poslu bacivši se niz stepenice, saopštilo je administrativno telo, prenosi France 24.

Vest o prvom "samoubistvu" robota u Južnoj Koreji šokirala je lokalne medije i postavila pitanja o prednostima veštačke inteligencije na radnom mestu. Incident je prijavljen gradskom veću Gumija u sredu nakon što je otkriveno da je njihov prvi robot, koji je bio administrativni pomoćnik, pao niz stepenice i prestao da radi.

Incident se dogodio prošle nedelje; robot je viđen kako se "okreće na mestu kao da nešto nije u redu" pre nego što je pao dva metra niz stepenice.

- Delovi robota su prikupljeni i proizvođač će ih analizirati - rekao je zvaničnik gradskog veća AFP-u.

Robotski pomoćnik, koji je proizvela startap kompanija Bear Robotics iz Kalifornije, preuzeo je administrativnu ulogu u savetu prošlog avgusta. Robot je imao svoju službenu kartu i radio je od 9 do 16 časova, raznose dokumente po zgradi, pomažući posetiocima i na drugi način promovišući grad.

"Smrt" robota duboko je rastužila osoblje gradske skupštine, a trenutno se ne razmatraju planovi za usvajanje novog robota.

- On je zvanično deo gradske kuće, naš je član. Vredno je radio - rekao je zvaničnik gradske kuće.

Lokalni mediji opisali su incident kao prvo "samoubistvo robota" u zemlji.

Još jedna robotska "smrt" prijavljena je ranije u Vašingtonu, kada se sigurnosni robot po imenu Stiv "utopio" u fontani. Analiza crne kutije je utvrdila da se Stiv okliznuo i pao i da ga nisu mučile „mračne misli“.

Autor: undefined