Može da komunicira, sluša i razgovara sa ljudima kojima je oštećen vid, a tri para nogu mu pomažu da lako hoda sa maksimalnom stabilnošću 🐶

Robotizovani pas vodič, koga su izumeli kineski naučnici iz Šangaja, manje je dlakav od pravih pasa i ima šest nogu, a smatra se da bi jednog dana mogao da pomaže osobama sa oštećenjem vida da vode samostalniji život.

Robotizovana verzija psa koja se trenutno testira u terenskim uslovima, sposobna je da se snalazi u fizičkom svetu putem kamera i senzora i može da prepoznaje svetla na semaforu što tradicionalni psi vodiči ne mogu, prenosi Reuters.

Pas-robot približno je veličine engleskog buldoga i uz korišćenje veštačke inteligencije integrisane u tehnologiju prepoznavanja glasa, planiranja ruta i identifikacije semafora može da komunicira, da sluša i razgovara sa ljudima kojima je oštećen vid, a tri para nogu mu pomažu da lako hoda sa maksimalnom stabilnošću, prenosi Telegraf.

Supružnici Li Fei (41 ) i Žu Sibin (42) su osobe sa oštećenim vidom koje pomažu timu naučnika sa Univerziteta Džiao Tong da testiraju psa-robota korišćenjem komandi na kineskom jeziku.

IZVOR: YT / Reuters

Autor: telegraf.rs / redportal.rs