Ivo: A ne vide ni to da onaj ko ne postupa sa ljudima kao sa ljudima prestaje da bude čovek ☝🏻

Ivo Andrić je ovako pisao o Nemcima 👇🏻

Nemci i Nemačka! To je najveća muka moga života, slom koji može značiti u čovekovoj sudbini ili prekretnicu ili smrt. To je problem od kojeg će bolovati Evropa još sto i pedeset godina. Pa ni tada mu ne vidim rešenja.
Juče sam, u prolazu, čuo kako jedan Nemac razgovara sa našim vojnikom. Trebalo bi mnogo stranica pa da se opiše taj „ton”. Ja to i ne pokušavam. Ali ja taj ton poznajem, znam šta znači i šta se krije iza njega. I bez mržnje, bez traga svake osvetoljubivosti za ono što sam lično prepatio od Nemaca i zbog Nemaca, ja se zabrinut pitam, ne zbog sebe ni zbog Nemaca nego zbog Evrope, zbog čovečanstva: Kako će ovi Nemci naći svoje mesto među ljudima i „na ljudskim poslovima”? I kada? Kada će iščeznuti iz njih to nešto neljudsko i protivno svakoj logici koja vlada u ljudskim odnosima?
‒ Oni su po rođenju i vaspitanju u zabludi; oni bi hteli da ih svi ostali ljudi vole i poštuju, i u isto vreme da ih i slušaju i da ih se boje. Sve uče i sve bi hteli da znaju, a ne vide ni to da onaj ko ne postupa sa ljudima kao sa ljudima prestaje da bude čovek.
I ne uviđajući tu prostu ljudsku istinu, celo ostalo njihovo ogromno znanje i umenje samo je teret koji ih brže i lakše vuče u propast. I mnogoga od nas sa njima.
3. XI 1946. g.

Autor: redportal.rs