Slučaj drugog čoveka Jugoslavije do danas bez pravog epiloga ⚖️📜

Na današnji dan 1966. godine na Brionima je održan čuveni plenum Centralnog komitata Saveza komunista Jugoslavije na kojem je odlučeno da se svih državnih i partijskih funkcija razreši Aleksandar Leka Ranković, jedan od najvažnijih ličnosti u državi i u tom trenutku potpredsednik Federacije, ali i nekadašnji prvi čovek jugoslovenske tajne službe. 🕵️

Zajedno sa Rankovićem, na plenumu je odlučeno da iz članstva Saveza komunista bude isključen i Svetislav Ćeća Stefanović, njegov naslednik na mestu saveznog sekretara unutrašnjih poslova. Ranković i Stefanović su optuženi za zloupotrebe u radu Uprave državne bezbednosti (UDBA), kao i za prisluškivanje Josipa Broza Tita.

Dok se Ranković na plenumu nije javljao za reč, Stefanović se energično branio i odbacio optužbe na svoj i Rankovićev račun. Na kraju je odlučeno da obojica budu uklonjeni iz članstva, što je ujedno značilo i iz javnog života. Usledila je čistka tzv. rankovićevaca, odnosno istaknutih pojedinaca koji su označeni kao Rankovićeve pristalice. Ubrzo su istu sudbinu doživeli Vojin Lukić, Životije Savić Srba, Miloje Milojević i mnogi urugi.

Ranković, iako suočen sa najtežim optužbama na plenumu, nikada nije saslušan, niti je protiv njega vođen bilo kakav sudski postupak. Prema prvom izveštaju koji je sastavljen povodom ovog slučaja, za ozvučenje Titove rezidencije znalo je najmanje 17 osoba, uključujući i samog Tita koji je dao odobrenje. Uprkos stotinama izjava aktera, napisanim knjigama, televizijskim emisijama i novinskim člancima, čitava afera do danas je ostala bez pravog epiloga.

Autor: redportal.rs