32 godine bez sudskog epiloga 🤔

Masakr u redu za hljeb, kako je nesreća koja se dogodila 27. maja 1992. godine u Sarajevu nazivana u medijima, nikad nije dobila sudski epilog.

U jutarnjim časovima 27. maja, tri granate pale su na sarajevsku Ulicu Vase Miskina. Život je izgubilo 26 građana, dok je više od stotinu povređeno. Usledila su medijska izveštavanja da je za ovaj događaj kriva Vojska Republike Srpske. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik je demantovao takve tvrdnje, rekavši da toga dana nijedna granata nije ispaljena sa srpskih položaja, ali je slika otišla u svet.

Tužioci Haškog tribunala, mada su pominjali ovaj događaj u postupcima, nisu ga naveli u optužnici protiv tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, niti protiv načelnika Vrhovnog štaba VRS generala Ratka Mladića. Haški tribunal nije sproveo nikakvu istragu o ovom slučaju.

Mnogi balističari koji su se pojaviljivali kao svedoci odbrane u haškim procesima, poput Zorice Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje, tvrdili su da su granate došle sa položaja Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ne sa položaja Vojske Republike Srpske.

Ipak, do danas nije precizno utvrđeno šta se 27. maja 1992. godine desilo u Ulici Vase Miskina.

Autor: redportal.rs