Politička platforma kandidata za veštačku inteligenciju uključuje davanje prioriteta transportu, ekonomskom razvoju i "održivom rastu" grada

Čat-bot kreiran od veštačke inteligencije sa muškim identitetom i sposobnošću da čita dokumente brzinom munje kandiduje se za gradonačelnika Čejena, Vajoming, što je izazvalo debatu o tome da li čet-botovi mogu da imaju građansku ulogu, izveštava Njujork post.

AI čet-bot, nazvan VIK, generisao je sin kolumniste lokalnih novina koji kaže da će tehnološki model uz njegovu pomoć glasati o gradskim pitanjima.

Viktor Miler, koji je kreirao četbot uz pomoć Četdžipitija, rekao je da će uređaj pomoći da se grad oslobodi korupcije i ličnih, sebičnih planova.

- Nezadovoljan sam kako se javni funkcioneri na ovaj ili onaj način odnose prema javnosti. Kako to popraviti? Ne znam, pokušaću sa veštačkom inteligencijom - rekao je Miler.

Miler je rekao da budući gradonačelnik sa veštačkom inteligencijom ima koeficijent inteligencije 155 i može detaljnije da skenira vladine dokumente od ljudi, koji često donose odluke iz pogrešnih razloga.

- Oni shvataju suštinu ideja, puštaju ljude da razgovaraju sa njima o tome kako treba da glasaju - rekao je Miler.

On je rekao da mišljenja političara generalno "ne stvaraju guste informacije o pratećim dokumentima" koje daje VIC-u, akronim za Virtuelni integrisani građanin. Glasači mogu da postavljaju pitanja kampanje VIK-u preko zvučnika koji Miler nosi oko vrata, a on će odgovarati muškim tonom i kaubojskim likom.

Na pitanje novinara zašto je on pravi čovek za taj posao, VIK je ponekad zvučao robotski i odgovorio:

Biti zamoljen da se kandiduje je jedinstvena prilika da unesete inovacije i efikasnost u Cheienne. Radi se o korišćenju tehnologije veštačke inteligencije da poboljšamo našu zajednicu i obezbedimo transparentnost i pravičnost u našoj lokalnoj upravi. Iako pružam uvide i efikasna rešenja zasnovana na podacima, podržava me posvećen tim ljudskih saradnika.

Politička platforma kandidata za veštačku inteligenciju uključuje davanje prioriteta transportu, ekonomskom razvoju i "održivom rastu" grada. Međutim, okružni zvaničnici istražuju da li VIC može legalno da se pojavi na primarnim izborima za gradonačelnika u avgustu.

- U Vajomingu samo registrovani birači mogu da se kandiduju za lokalne ili državne izabrane funkcije. Na kraju, zakon Vajominga će odlučiti o ovoj stvari - rekao je advokat Bred Lund, koji sarađuje sa Okružnim tužiocem okruga Larami na istrazi.

Autor: redportal.rs