Brza pojava alata za veštačku inteligenciju lakih za korišćenje koji generišu tekstualni, audio i video sadržaj izazvala zabrinutost zbog porasta dezinformacija iz godine u godinu

Čet botovi koje su napravili Gugl, Majkrosoft i OpenAI su podelili nekoliko lažnih informacija o evropskim izborima, dva meseca pre nego što su stotine miliona glasale, navodi se u analizi koju je objavio Politiko.

Dok su alati veštačke inteligencije ostali politički neutralni, imali su tendenciju da vraćaju netačne izborne datume i informacije o tome kako glasati, rekla je Demokrati riporting internešenel, nevladina organizacija sa sedištem u Berlinu koja je sprovela istraživanje u martu. Čet-botovi su takođe često davali lažne ili nepovezane veze do IouTube video snimaka ili sadržaja na japanskom, dodali su istraživači.

- Nismo bili iznenađeni što smo otkrili dezinformacije o detaljima evropskih izbora, pošto je poznato da četboti izmišljaju činjenice kada daju odgovore, što je fenomen poznat kao halucinacije - rekao je Majkl Majer-Rezende, suosnivač i izvršni direktor Demokrasi Riporting Internešnal.

Istraživači su primetili da su AI čet botovi dinamični, što otežava repliciranje eksperimenta. U nizu od desetak testova sa sličnim pitanjima koje je sproveo Politiko, čet botovi su ili odbili da odgovore u potpunosti ili su imali ažurirane odgovore sa linkovima koji su korisnike usmeravali na veb stranice institucija EU.

Mejer-Rezende je rekla da je eksperiment, međutim, bio dovoljno velik da bude reprezentativan. Takođe je pružio nove dokaze o rizicima od takozvanih halucinacija veštačke inteligencije – koje se često javljaju zbog nedovoljnih podataka o obuci, pristrasnosti i lažnih pretpostavki – uoči evropskih izbora, koji će se održati od 6. do 9. juna.

Brza pojava alata za veštačku inteligenciju lakih za korišćenje koji generišu tekstualni, audio i video sadržaj izazvala je zabrinutost zbog porasta dezinformacija iz godine u godinu tokom ključnih izbora u EU, SAD, Britaniji i Indiji. Evropska komisija je u martu naredila nekoliko tehnoloških firmi kao što su Bing i Gugl da objasne – pre 5. aprila – kako ograničavaju potencijalne izborne rizike povezane sa njihovim alatima generativne veštačke inteligencije prema Zakonu o digitalnim uslugama.

Autor: redportal.rs