Intenzivira se opet rat u Istočnoj Evropi

Ukrajinske oružane snage prvi put su upotrebile HIMARS sisteme za napad na Kursku oblast u Rusiji, pri čemu je uništena zgrada FSB-a, izveštava ruski medij Astra, pozivajući se na izvore.

Prema njihovim izvorima, u subotu, 22. juna, Ukrajina je ispalila dve rakete iz HIMARS sistema na vojne objekte u blizini Mirnija u Sužanskom okrugu i u blizini Dovgih Buma u Belovskom okrugu.

Obe rakete su navodno oborene, ali su delovi projektila delimično uništili zgradu FSB granične straže u Suži.

Jedan službenik FSB-a je povređen, a dva automobila su oštećena, izveštava Astra.

Nakon napada, stanovnici su izjavili da su ostali bez struje.

Kako je AP izvestio 22. juna, pozivajući se na ukrajinskog prvog zamenika ministra odbrane, general-pukovnika Ivana Gavriljuka, američko odobrenje Ukrajini da napadne rusku teritoriju poremetilo je planove Kremlja da iskoristi preko 90.000 ruskih vojnika koji su bili okupljeni za novu ofanzivu u Harkovskoj oblasti.

AP navodi da je pogoršanje situacije na frontu primoralo Vašington da dozvoli Kijevu da koristi zapadnu artiljeriju i raketne sisteme za odbranu Harkova, napadajući granične oblasti gde se okupljaju i izvode napade ruske trupe.

Članovi ukrajinskih brigada koje se bore u harkovskom sektoru rekli su za AP da su, nekoliko sati nakon dobijanja američkog odobrenja, HIMARS sistemi počeli da gađaju ciljeve u Rusiji.

Autor: infromer.rs