19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Dan Beogradskih urbanih oaza održan je u subotu, 22. juna, u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj događaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji osvežava 3 zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice 😍.

📌 Tri urbana prostora u fokusu projekta su okruženje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvorište Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom brdu, kao i Arboretum Šumarskog fakulteta na Banovom brdu.

Foto: redportal.rs/Aleksandar Gazibara

Martin Reichardt, koordinator projekta ispred mreže EUNIC, koja je suorganizator programa Beogradskih urbanih oaza, o ovom događaju je rekao 👇🏻

Najviše mi se svidela raznolikost svih ovih mesta 😍. Svako od njih ima različit odgovor na pitanje šta Beogradske urbane oaze mogu da budu, i sve imaju veoma drugačije potencijale. Mislim da je naročito važno da se obratite ljudima koji su zapravo tamo, da daju vlastito mišljenje o tome kako bi ta mesta trebalo da izgledaju.

Zajednički piknik sa izložbom radova održan je u Centru za integraciju mladih na Zvezdari, gde su se okupili posetioci, komšije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih, uz izložbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti su predstavili svoje projekte i vizije za živopisniji, održiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, štićenicima Centra.

- Bilo nam je jako stalo da pre svih dođu deca, a potom i komšije iz okruženja. Imali smo proces bodovanja studentskih radova od strane dece, gde mi je najveći utisak ostavilo to što oni vrlo dobro znaju šta im se sviđa ☝🏻. Razgovor sa njima je bio fascinantan i njihovi odgovori su bili vrlo jasni.
Na kraju smo popisali sve bodove, koji će ući u razmatranje kada budemo odlučivali o tome šta ćemo raditi na ovoj lokaciji. Ova deca su bila neizmerno vredna i od početka su radili zajedno sa nama. Mogla bi da nam posluže kao uzor - navela je Zorica Milisavljević, koordinatorka projekta ispred EUNIC mreže.

Foto: redportal.rs/Aleksandar Gazibara

Na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Čukarica održana je zajednička radionica, koja obeležava značajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, komšije i korisnici Dnevnog centra okupili su se da aktivno učestvuju u preuređivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uključe se u svrishodne diskusije o njegovom budućem korišćenju ☝🏻.

- Korisnici Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju veoma često dolaze u isceliteljski vrt u Arboretumu Šumarskog fakulteta, tako da su ove dve oaze povezane preko dve institucije - istakla je Dragana Ćorović, vanredni profesor Šumarskog fakulteta na odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu.
Julino brdo je sagrađeno 1971. godine i to je jedno od prvih naselja koje je bilo formirano po principu vođenja standarda o zelenim površinama i zajedničkim javnim prostorima. Ovim projektom mi želimo da ekološki i sociološki rešavamo pitanje urušavanja javnih prostora, ali i da se preko njega poveže zajednica.

Foto: redportal.rs/Aleksandar Gazibara

U Arboretumu Šumarskog fakulteta, trećoj Urbanoj oazi, na programu je bilo zajedničko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimović, David Radonjić i Pavle Ćurčić radili su na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu pčelinje staze Arboretuma. Posetioci su  prisustvovali i učestvovali u završnom procesu oslikavanja murala.

- Želeli smo da ovaj prostor približimo javnosti. Ovaj projekat treba da podseti da u gradu Beogradu još uvek ima zelenih urbanih oaza koje život mogu da učine lepšim - navela je Nevena Vasiljević, redovni profesor na odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu.
Odlučili smo da jedan deo Arboretuma pretvorimo u u učionicu na otvorenom koja neće biti samo učionica i amfiteatar za studente, već i za građanstvo. Plan je da se taj prostor koristi i za koncerte i pozorišne predstave. Urbane oaze treba da stvore interakciju ne samo između prirode i čoveka, već i između ljudi koji će na tom prostoru doživeti kontakt sa prirodom, osloboditi se frustracija koje urbani čovek doživljava sve više postajući rob betona ☝🏻.

U Arboretumu je održan i performans i instalacija Tajni život Arboretuma u izvođenju DAH teatra. Performans se odvijao kao vođena šetnja tokom koje je publika pratila izvođače kroz Arboretum. Na raznim tačkama duž puta, publika se susrela sa glumcima i plesačima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama 😍.

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, zaduženi su studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom.

Beogradske urbane oaze baviće se i dalje aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba centra. Na ovaj način biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti. Projekat intervencija će se odvijati tokom 2024. godine.

📝 Beogradske urbane oaze su projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog Šumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

📝 EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije – mreža je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 članova iz svih članica EU i pridruženih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze učestvuju Goethe-InstitutPoljski institutAmbasada ŠvedskeAustrijski kulturni forumItalijanski institut za kulturuAmbasada PortugalaFrancuski institutČeški centar BeogradCollegium HungaricumAmbasada Slovenije.

Autor: redportal.rs