Među odraslim osobama čiji su roditelji imali ili stručne kvalifikacije ili srednju školu samo 19% steklo fakultetsku diplomu

Najnoviji izveštaj nemačkog Saveznog zavoda za statistiku navodi da deca roditelja koji imaju fakultetsku diplomu imaju znatno veću verovatnoću da steknu fakultetsku diplomu nego deca roditelja koji nemaju diplomu fakulteta.

Među odraslim osobama čiji su roditelji imali ili stručne kvalifikacije ili srednju školu, samo 19 odsto je steklo fakultetsku diplomu. Još niža stopa, odnosno 12 odsto, za decu čiji su roditelji imali samo maturu ili nižu stručnu spremu. Dok je 56 odsto odraslih sa najmanje jednim roditeljem koji je stekao fakultetsku diplomu i sami stekli diplomu.

Izveštaj obuhvata ljude od 25 do 65 godina i zasnovan je na podacima iz 2021. godine.

Izveštaj je takođe utvrdio da su razlike u obrazovnom nivou građana između 25 i 65 godina takođe evidentne u pogledu njihove imigracione istorije.

U 2022. godini, potomci dva roditelja imigranta rođeni u Nemačkoj su imali manje šanse da imaju visoko obrazovanje (19 procenata) od ljudi bez porodične istorije imigracije (25 procenata) i veća je verovatnoća da će imati niske formalne kvalifikacije (23 procenata u poređenju sa 10 procenata). procenat).

Autor: redportal.rs