Slučaj odvojen od zakona usvojenog ranije ove godine za zabranu TikToka u SAD, osim ako BitDance ne proda posao

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) uputila je pritužbu protiv TikTok-a i njegove kineske matične kompanije BitDance zbog potencijalnog kršenja privatnosti dece Ministarstvu pravde.

FTC kaže da je sopstvena istraga "našla razlog da veruje" da firme "krše ili će prekršiti zakon". U izjavi za BBC, portparol TikToka je rekao da su razočarani odlukom.

Slučaj je odvojen od zakona usvojenog ranije ove godine za zabranu TikToka u SAD osim ako BitDance ne proda posao. Regulator je rekao da se njegova istraga fokusirala na potencijalna kršenja Zakona o FTC-u i Zakona o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA).

FTC je takođe saopštio da obično ne objavljuje da je uputio žalbu Ministarstvu pravde, ali je u ovom slučaju smatrao da je to u javnom interesu. COPPA reguliše prikupljanje, korišćenje i otkrivanje ličnih podataka putem onlajn usluga za decu mlađu od 13 godina.

Kao odgovor, portparol TikTok-a je rekao da se kompanija ne slaže sa optužbama i da "radi sa FTC-om više od godinu dana na rešavanju svojih zabrinutosti".

- Razočarani smo što agencija vodi sudski spor, a ne nastavlja da radi sa nama na razumnom rešenju - dodali su oni.

Portparol Ministarstva pravde rekao je Bi-Bi-Siju da „ne mogu da komentarišu suštinu upućivanja FTC-a protiv TikToka“.

- U skladu sa našim normalnim pristupom, Ministarstvo pravde se konsultovalo sa FTC-om pre ovog upućivanja i nastaviće to da čini dok budemo razmatrali tvrdnje - dodali su.

Najava FTC-a doprinosi rastućem pritisku sa kojim se TikTok suočava u SAD. U aprilu je predsednik Džo Bajden potpisao zakon dajući BitDanceu maksimalno godinu dana da proda aplikaciju ili se suoči sa zabranom u zemlji.

To znači da će rok verovatno doći negde 2025. godine, nakon što pobednik predsedničkih izbora 2024. preuzme dužnost. Zakon je uveden kako bi se rešila zabrinutost da bi TikTok mogao da deli korisničke podatke sa kineskim vlastima - tvrdnje koje je kompanija demantovala.

U maju je TikTok podneo tužbu da blokira zakon, tvrdeći da je to „izuzetan upad u prava na slobodu govora“ kompanije i njenih 170 miliona američkih korisnika.

Autor: redportal.rs