Učenici ne bi trebalo da viđaju nastavnike sa mobilnim telefonima, osim ako im nisu potrebni za posao

Engleski ministri potvrdili su planove za zabranu korišćenja mobilnih telefona u školama. Već su objavili smernice za reditelje, piše Gardijan. Smernice omogućavaju školama različite načine za sprovođenje zabrane, uključujući opcije koje se kreću od toga da učenici ostave mobilne telefone kod kuće, drže ih u ormarićima ili ostave isključene.

Prema Ofcom-u, 97% dvanaestogodišnjaka ima telefon. Telefoni odvlače pažnju učenika, a zbog njihove rasprostranjenosti deca koja ih nemaju mogu biti podvrgnuta ruglu, što vrši pritisak na roditelje, piše Gardijan.

Džilijan Kigan, sekretarka za obrazovanje, rekla je: „Škole su mesto gde deca uče, a mobilni telefoni samo odvlače pažnju. Dajemo nastavnicima alat za poboljšanje ponašanja učenika, što će olakšati nastavu“.

U uputstvu za nastavnike je objašnjeno da učenicima treba jasno predstaviti pravila mobilnog telefona, kao i razloge zašto se ona uvode. Dodaje se i da učenici ne bi trebalo da viđaju nastavnike sa mobilnim telefonima, osim ako im nisu potrebni za posao.

Džef Barton, generalni sekretar Udruženja direktora škola i koledža, rekao je da je količina vremena koju neka deca provode na mobilnim telefonima zabrinjavajuća, ali da su smernice i dalje "nepostojeće rešenje za nepostojeći problem". On je dodao da je veći problem što deca provode toliko vremena na mobilnim telefonima van škole. Većina škola je ionako dozvoljavala upotrebu mobilnih telefona samo tokom odmora ili tokom određenih aktivnosti.

Vic Godard, direktor dve škole u ​​Eseksu, rekao je da je jedna od škola potpuno zabranila mobilne telefone i da je to izazvalo pozitivnu reakciju roditelja i učenika.

Mislili smo da ćemo imati mnogo problema sa roditeljima, ali ne. Učenici su takođe osetili olakšanje. Ove smernice će svakako pomoći školama. Inače, bilo šta na šta bi se roditelji mogli žaliti predstavlja problem, tako da nas to umiruje.

Autor: redportal.rs