Sva istraživanja idu u prilog Nacionalnom okupljanju

Nacionalno okupljanje, stranka tvrde francuske desnice, može da utrostruči broj poslaničkih mandata u parlamentu na izborima koji se održavaju sledeće nedelje, pokazuju istraživanja.

Nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron raspisao parlamentarne izbore, čiji će prvi krug biti održan 30. juna, posle ubedljive pobede Nacionalnog okupljanja i poraza njegove stranke na izborima za Evropski parlament, nastavlja se trend jačanja ove stranke desnice.

Prema istraživanjima francuske agencije za istraživanje javnog mnjenja OpinionWay, čije rezultate prenosi najstariji francuski dnevni list posvećen finansijama Les Echos, Nacionalno okupljanje može računati na podršku 33% birača.

Poslednje istraživanje koje je sproveo Francuski institut za javno mnjenje pokazuje da Nacionalno okupljanje ima podršku između 33% i 35% birača, prenosi televizija TF1. I agencija za istraživanje javnog mnjenja Klaster 17 daje ubedljivu prednost Nacionalnom okupljanju i prognozira mu između 195 i 245 poslaničkih mandata, što je dvostruko ili trostruko više u odnosu na 89 poslaničkih mesta osvojenih na poslednjim izborima 2022. godine.

Agencija ELABE u svom istraživanju navodi da Nacionalno okupljanje može očekivati između 220 i 270 mesta u parlamentu. Izvesno je da će ova stranka u sledećem sazivu parlamenta najverovatnije biti prva po broju poslanika, iako je do sada zauzimala treće mesto. Međutim, konačan broj zavisiće od rezultata drugog kruga izbora koji su zakazani za 7. jul.

Foto: Instagram.com/orbanviktor

Autor: redportal.rs