Na protestima protiv Nacionalnog okupljanja u Lionu došlo do sukoba sa policijom 🚔

U prvom krugu parlamentarnih izbora koji su juče održani u Francuskoj, zabeležena je izlaznost od 69% birača, što je najveća izlaznost u poslednjih nekoliko decenija.

Nacionalno okupljanje, stranka koju predvodi mladi Žordan Bardela, a poznatija po svojoj nekadašnjoj liderki Marin le Pen, osvojila je 34,2% glasova. Za njom sledi krajnje levičarska koalicija Novi narodni front sa 29,1% glasova, dok je na trećem mestu centristrička koalicija aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona sa osvojenih 21,5% glasova.

Međutim, konačni rezultati u broju poslaničkim mesta zavisiće od drugog kruga izbora koji se održavaju u nedelju 7. jula. Makron i Novi narodni front su odmah nakon zatvaranja birališta pozvali na jedinstvo kako bi se sprečilo da Nacionalni front dođe do većine u parlamentu.

Na blokiranje Nacionalnog okupljanja u drugom krugu pozvao je i bivši francuski predsednik Fransoa Oland, a na protestima koji su održani u Lionu nakon zatvaranja birališta došlo je do sukoba sa policijom.

View this post on Instagram

A post shared by Marine Le Pen (@marine_lepen)

IZVOR: IG / @marine_lepen

Autor: redportal.rs