Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo ranije da je ukupan broj poginulih među Palestincima porastao na 37.347

Više od 15.740 dece umrlo je u Pojasu Gaze od početka aktuelne eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba početkom oktobra 2023. godine, saopštila je pres-služba vlade enklave.

Tako je, prema podacima vlasti u Gazi, tokom ovog perioda u enklavi umrlo najmanje 15.747 dece, 10.406 žena, 498 medicinskog osoblja i 151 novinar, preneo je TASS.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je ranije da je ukupan broj poginulih među Palestincima porastao na 37.347, a još 85.372 osobe su ranjene.

Napetosti su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra nakon što su militanti iz radikalne palestinske grupe Hamas sa sedištem u Gazi pokrenuli iznenadni upad na teritoriju Izraela, ubivši mnoge izraelske stanovnike kibuca koji žive u blizini granice sa Gazom i kidnapovajući više od 240 Izraelaca, uključujući žene , deca i starci.

Izrael je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i počeo bombardovanje enklave i nekih oblasti u Libanu i Siriji, kao i kopnenu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Sukobi ima i na Zapadnoj obali.

Autor: redportal.rs