Ministarstvo zdravlja i ove nedelje organizuje besplatne preventivne preglede 👏🏻

Besplatni preventivni pregledi koje sprovodi Ministarstvo zdravlja nastavljaju se sutra od 8 do 17 časova, u više od 200 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u razgovoru za Telegraf.rs podseća koliko je prevencija važna i poziva sve građane da dođu sutra i provere svoje zdravlje, ali podseća i roditelje da dovedu decu.

Prevencija je važna, zato pozivam sve ljude koji su sutra u prilici, da dođu do najbliže zdravstvene ustanove u kojoj se obavljaju besplatni preventivni pregledi i provere svoje zdravlje.Ukoliko neku bolest otkrijemo na vreme, bez obzira šta je u pitanju, ako na vreme počnemo sa pravom terapijom šanse su velike da pacijent bude izlečen.

I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Pozivam roditelje, takođe, da dovedu svoju decu i urade preventivne preglede, i ovog puta akcenat je na najmlađima. Sutra, pored ostalih, imamo i dermatološke preglede, a kako se nalazimo u letnjem periodu, pravo je vreme, bilo da imate neku sumnjivu promenu na koži, ili samo proveravate mladeže, dobro bi bilo da dođete i proverite

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće, istaknuta je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Sve što smo otkrili na vreme, sve što smo ranije počeli da lečimo, dobili smo povoljan rezultat. Biće još akcija, osluškujemo potrebe naših građana, te ih još jednom pozivam da dođu sutra i provere svije zdravlje. Prevencija i skrininzi koje radimo, i one koje planiramo da pokrenemo, siguran sam da će dati povoljan rezultat kako bi se statistika menjala kada su maligniteti, pre svega u pitanju.

Autor: telegraf.rs