On nije precizirao kada je vođen razgovor sa Sijem

Kineski predsednik Si Đinping rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je danas Zelenski. Zelenski je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na samitu G7 u Italiji.

On nije precizirao kada je vođen razgovor sa Sijem. Poslednji javno poznat telefonski razgovor između Zelenskog i Sija bio je u aprilu 2023, jedini takav poziv od početka ruske invazije.

- Imao sam solidan razgovor sa liderom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Videćemo da li je on osoba vredna poštovanja - rekao je Zelenski.

Bajden se uključio kada je Zelenski završio svoj govor, rekavši:

Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost da proizvede to oružje i tehnologiju koja je dostupna za to, tako da zapravo pomaže Rusiji.

Zelenski je rekao da ako Kijev i Kina imaju iste stavove o miru, može doći do dijaloga između njih i da ako Peking ima alternativni stav, može da pripremi alternativnu "formulu mira".

Ukrajinski lider je promovisao svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom "formulom mira". Ovog vikenda Švajcarska bi trebalo da ugosti međunarodne delegacije iz desetina zemalja i organizacija na samitu koji će pokušati da približi mir Ukrajini.

Kina je krajem prošlog meseca saopštila da neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizuje Švajcarska.

Očekuje se da će oko 40 šefova država i vlada, zajedno sa delegacijama iz 90 zemalja i organizacija, prisustvovati samitu ovog vikenda u letovalištu Burgenštok na jezeru Lucern. Rusija nije pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.

Autor: redprotal.rs