Berlin je ranije lobirao da Peking učestvuje u događaju

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski, kao i njemačka Vlada, navodno su razočarani što je Kina odlučila da ne prisustvuje takozvanoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, piše list Špigl.

Berlin je ranije lobirao da Peking učestvuje u događaju.

Konferencija koju sponzoriše Kijev trebalo bi da bude održana tokom predstojećeg vikenda u odmaralištu Burgenstok u Švajcarskoj i biće posvećena diskusijama oko "formule mira" Zelenskog u 10 koraka za Ukrajinu, koja, između ostalog, zahtijeva potpuno povlačenje ruskih snaga sa teritorija na koje Kijev polaže pravo, i predviđa reparacije i međunarodni tribunal za rusko rukovodstvo, prenosi Srna.

Više od 160 delegacija, uključujući one iz G7, G20 i zemalja BRIKS-a, pozvano je na događaj čiji je domaćin Švajcarska. Moskva, međutim, nije dobila takav poziv i nagovestila je da, čak i da jeste pozvana, ne bi prisustvovala, nazivajući plan Zelenskog "neprihvatljivim" i opisujući "apsurdnu" konferenciju kao "potpuno bez perspektive", podseća Raša tudej.

Krajem prošlog meseca, Kina je isto potvrdila da neće prisustvovati samitu, a njen ministar spoljnih poslova Vang Ji naglasio je da takvom sastanku nedostaju "tri važna elementa" – priznanje događaja od Moskve i Kijeva, ravnopravno učešće svih strana i poštena rasprava o svim mirovnim predlozima.

Pozivajući se na visokog neimenovanog vladinog zvaničnika u Berlinu, list navodi da su "jasnoću i tajming" odluke Pekinga da preskoči događaj Zelenski i Nemačka protumačili kao čudne i neprijateljske.

List je naveo da kad bi Kina barem poslala specijalnog izaslanika, to bi samitu dalo "znatno veću težinu", ali čini se da "globalni jug" nije uključen u sve to nakon što su se pojedine zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Pakistan i Brazil, takođe povukle sa ovog događaja.

Učešće je odbilo i nekoliko drugih latinoameričkih zemalja, uključujući Argentinu i Meksiko, koje zahtijevaju pregovore koji bi omogućili učešće obje strane u sukobu. Nikaragva je čak samit Zelenskog nazvala "političkom farsom" čiji cilj nije pronalaženje puta ka miru.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je da je Moskva spremna da traži diplomatsko rješenje krize, ali je naglasio da fantazije ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakve mirovne pregovore.

- Svi pregovori su zasnovani ili na vojnom porazu ili na vojnoj pobjedi. Naravno, pobijedićemo - rekao je Putin prošle sedmice.

Autor: redportal.rs