Svaka vrsta koja koristi imena takođe poseduje sposobnost da uči da izgovaraja jedinstvene nove zvukove tokom celog života

Prema novim istraživanjima, afrički slonovi zovu jedni druge i odgovaraju na pojedinačna imena - nešto što retko koje divlje životinje rade.

Slonovi "trube" na niskim frekvencijama koje se daleko čuju kada pokušavaju da se međusobno dozovu. Naučnici veruju da je veća verovatnoća da životinje sa složenim društvenim strukturama i porodičnim grupama koje se često razdvajaju i ponovo okupljaju, koriste pojedinačna imena.

- Ako brinete o velikoj porodici, morate biti u stanju da kažete: 'Hej, Virginija, dođi ovamo!' - rekao je ekolog sa Djuk univerziteta Stjuart Pim, koji nije bio uključen u studiju.

Izuzetno je retko da divlje životinje zovu jedni druge jedinstvenim imenima. Ljudi naravno imaju imena, a naši psi dolaze kada ih zovemo po imenu. Mladunci delfina izmišljaju svoja imena, koja se nazivaju "potpisni zvižduci", a papagaji takođe mogu koristiti imena.

Svaka od ovih vrsta koje koriste imena takođe poseduje sposobnost da uče da izgovaraju jedinstvene nove zvukove tokom celog života - retka sposobnost koju poseduju i slonovi.

Za studiju objavljenu u časopisu Nature Ecology & Evolution, biolozi su koristili mašinsko učenje da otkriju upotrebu imena u zvučnoj biblioteci vokalizacija slonova savane snimljenih u rezervatu Samburu u Keniji i Nacionalnom parku Amboseli.

Istraživači su pratili slonove u džipovima kako bi posmatrali ko je zvao i ko je reagovao - na primer, ako je majka zvala mladunca, ili je neki slon zvao zaostalog člana koji se kasnije pridružio "porodici".

Analizirajući samo audio podatke, kompjuterski model je predvideo koji slon je bio dozivan u 28% slučajeva. Kada su modelu davani besmisleni podaci, tačno je označio samo 8% poziva.

- Baš kao ljudi, slonovi koriste imena, ali verovatno ne koriste imena u svakoj "rečenici", tako da ne ne možemo očekivati 100% tačnosti - rekao je autor studije i biolog sa Kornel univerziteta Miki Pardo.

Slonovi koriste zvuke koji su ispod opsega ljudskog sluha. Naučnici još uvek ne znaju koji deo vokalizacije je ime.

Istraživači su testirali svoje rezultate puštanjem snimaka pojedinačnim slonovima, koji su reagovali energičnije, mašući ušima i podižući surlu, na snimke koji su sadržali njihova imena. Ponekad su slonovi potpuno ignorisali vokalizacije upućene drugima.

- Slonovi su neverovatno društveni, uvek pričaju i dodiruju jedni druge - ovo imenovanje je verovatno jedna od stvari koja podržava njihovu sposobnost da komuniciraju sa pojedincima - rekao je koautor i ekolog sa Kolorado Stejt univerziteta Džordž Vitemajer, koji je takođe naučni savetnik za neprofitnu organizaciju Save the Elephants.

Autor: Redportal.rs