Godine 2004. Paja Patak je dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Time je krenuo stopama Mikija Mausa. 😎🎬

Paja Patak je 9. juna 1934. debitovao u kratkom crtanom filmu. Bio je to početak karijere koja traje do danas. 📺🎬

Volt Dizni ga je jednom nazvao problematičnim detetom među glavnim likovima u koje spadaju i Pluton, Šilja i naravno Miki Maus, prenosi Dojče vele (DW).

Patak koji ume da bude ponosan, ljut i arogantan, ali i neobično šarmantan – i skrušen kada povredi druge, među kojima su često bili sestrići Raja, Gaja i Vlaja. 😁

Skroman početak

Paja Patak (Donald Fauntleroy Duck) je na svet, odnosno bioskopsko platno, došao 1934. godine u kratkom animiranom filmu Mudra mala kokoška (The Smart Little Hen). 🎬

Prikazan je kao lik koji nije sklon radu i čini sve kako bi izbegao da pomogne majci u uzgoju kukuruza, kako piše 021.rs.

Nedugo zatim, Paja Patak se pojavio u kratkom filmu kao razdražljivi i prgavi protivnik simpatične Diznijeve zvezde Mikija Mausa – rivalstvo koje će trajati decenijama.

Tri godine kasnije, Paja Patak je prvi put preuzeo glavnu ulogu u kratkim animiranim filmovima poput Don Donalda, čija se radnja odvija u Meksiku i u kojem je publika upoznala njegovu veliku ljubav, Patu (Daisy Duck).

Foto: economictimes.indiatimes.com

Antifašistička patka osvaja Oskara

U animiranom filmu o Drugom svetskom ratu Lice Firera (Der Fuehrer’s Face, 1943), Paja Patak igra neveštog, naivnog i nevoljnog nacistu kojeg budi muzička grupa sastavljena od nacističkih i fašističkih velikana tog vremena: Nemci Hajnrih Himler, Jozef Gebels, Herman Gering, japanski lider Hideki Todžo i Italijan Benito Musolini.

Paja Patak je kao mladi nacista primoran da radi u nemačkoj fabrici municije i bori se za ostvarenje totalitarnog sna.

Antinacistički propagandni film osvojio je Oskara te godine za najbolji animirani kratki film, što je bio prvi Oskar za film sa crtanim likom koji nosi mornarsku majicu i kapu. Njegovi filmovi su osam puta bili nominovani za Oskara.

Godine 2004. Paja Patak je dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Time je krenuo stopama Mikija Mausa. 😎🎬

Autor: 021.rs