Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i tokom decenija stvaranja priredio je veći broj samostalnih izložbi

Otvaranje izložbe renomiranog beogradskog akademskog slikara Stojana Pačova upriličeno je večeras u 19 sati u Galeriji Doma vojske Srbije, a postavka će moći da se vidi tokom dve sedmice, do 22. juna. Biće izloženo 55 slika i radova iz višedecenijskog opusa pomenutog stvaraoca.

Stojan Pačov (1934 – 2015) je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i 1958. okončao postdiplomske studije u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića i od tada je aktivno prisutan na domaćoj likovnoj sceni. Od 1960. godine je član ULUSa i učestvuje u mnogim zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik  je nekoliko nagrada za slikarstvo i tokom decenija stvaranja priredio je veći broj samostalnih izložbi.

Takođe je učestvovao na tematskim i humanitarnim aukcijama za koje je dobijao zahvalnice i priznanja. Bavio se i pedagoškim radom, predavao je likovnu kulturu u Osnovnoj školi Svetozar Miletić u Zemunu, gde danas  jedna od ulica nosi njegovo ime.

Osvrt na umetnikovo celokupno delo, kao i kritike i recenzije uglednih likovnih kritičara, nalaze se u nedavno štampanoj monografiji koja sadrži 200 kolor reprodukcija, a koja će biti prezentovana ovom prilikom.

Foto: madlart.com/NZ

O umetnosti Stojana Pačova će govoriti renomirani likovni kritičar i muzejski savetnik u penziji Nikola Kusovac, kao i pisac i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov.

Autor: politika.rs