Prepoznajte ove simptome na vreme i obratite se lekaru ako ih primetite ☝️

Fibromijalgija je hronični poremećaj karakterisan rasprostranjenim bolovima u mišićima i kostima, praćenim umorom, problemima sa spavanjem, pamćenjem i raspoloženjem. Iako tačan uzrok fibromijalgije nije poznat, veruje se da genetski faktori, infekcije, ili fizičke i emocionalne traume mogu igrati ulogu u njenom nastanku.

Jedan od glavnih simptoma fibromijalgije je difuzni bol, koji pacijenti opisuju kao stalni, tup bol koji traje najmanje tri meseca. Bol se često javlja na specifičnim tačkama, poput vrata, ramena, leđa, kukova, ruku i nogu, ali može se proširiti na celo telo.

Umor je još jedan značajan simptom. Osobe sa fibromijalgijom često se osećaju umorno i iscrpljeno, čak i nakon dugog noćnog sna. Takođe, često se bude sa osećajem da nisu dovoljno odmorni.

Problemi sa spavanjem su uobičajeni kod fibromijalgije. Poremećaji spavanja, poput nesanice ili sindroma nemirnih nogu, dodatno pogoršavaju stanje umora i osećaj bola.

Poremećaji kognitivnih funkcija, poznati kao fibro magla, uključuju probleme sa fokusom, koncentracijom i pamćenjem. Ovi simptomi mogu otežati svakodnevne aktivnosti i negativno uticati na kvalitet života.

Pored ovih glavnih simptoma, osobe sa fibromijalgijom često prijavljuju i druge probleme, kao što su glavobolje, sindrom iritabilnog creva, depresija i anksioznost. Ovi dodatni simptomi mogu varirati u intenzitetu i često se preklapaju sa simptomima drugih zdravstvenih stanja, što otežava dijagnostikovanje fibromijalgije.

Fibromijalgija je složen i iscrpljujući poremećaj koji zahteva holistički pristup u lečenju, uključujući medicinsku terapiju, fizikalnu terapiju, psihološku podršku i promene u načinu života. Razumevanje i podrška okoline ključni su za poboljšanje kvaliteta života obolelih.

Autor: Balša Stupar