Postoji li uticaj na zdravlje? 🤔

Signal bežičnog interneta, poznat i kao Wi-Fi, koristi radio talase za prenos podataka između uređaja. Imajući u vidu sveprisutnost bežičnog interneta, mnogi se pitaju da li on ima uticaj na ljudsko zdravlje. Ovo je tema koja izaziva interesovanje i podeljene stavove u javnosti i naučnoj zajednici.

Dosadašnja istraživanja nisu pružila dokaze da izloženost Wi-Fi signalima predstavlja značajan rizik po zdravlje ljudi. Radio talasi koje koristi Wi-Fi spadaju u nejonizujuće zračenje, što znači da nemaju dovoljno energije da oštete DNK i izazovu rak, kao što to mogu jonizujuće zračenje poput X-zraka ili ultraljubičastog zračenja.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge relevantne institucije zaključile su da trenutni nivoi izloženosti radio talasima iz Wi-Fi uređaja nemaju štetne efekte po zdravlje. Međutim, preporučuje se dalje istraživanje kako bi se osigurala potpuna sigurnost, naročito zbog sve većeg broja uređaja i povećane izloženosti.

Postoji mali broj ljudi koji tvrde da su osetljivi na elektromagnetna polja i da Wi-Fi signal kod njih izaziva simptome kao što su glavobolja, umor i nesanica. Ova pojava se naziva elektromagnetna hipersenzitivnost (EHS). Ipak, naučni dokazi za ovu tvrdnju su ograničeni i mnogi stručnjaci veruju da su simptomi posledica drugih faktora, poput stresa ili psiholoških problema.

Prema trenutnim naučnim saznanjima, signal bežičnog interneta ne predstavlja značajan rizik za ljudsko zdravlje. Ipak, s obzirom na stalno prisustvo tehnologije u našim životima, važno je nastaviti istraživanja kako bismo razumeli sve potencijalne efekte dugotrajne izloženosti.

Autor: Balša Stupar