Ovo je bio prvi put u istoriji Meksika da su dve glavne rivalke u predsedničkoj trci bile žene

Kandidatkinja vladajuće levičarske partije Klaudija Šejnbaum (61) ostvarila je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Meksiku, pokazuju prvi zvanični rezultati koje je danas objavio Nacionalni izborni institut (INE).

Bivši gradonačelnik Meksiko Sitija osvojio je između 58 i 60% glasova, prema zvaničnim rezultatima uzorka - rekao je Gvadalupe Tadei, predsednik Nacionalnog izbornog instituta.

Njen opozicioni protivnik, bivša senatorka desnog centra Čočitl Galvez je na ovim izborima, koji se održavaju u jednom krugu, osvojila 26 do 28% glasova. Na trećem mestu je Horhe Alvarez Majnes, koji je dobio između devet i 10% glasova.

- Neću vas razočarati - obećala je Šajnbaum u svojoj prvoj televizijskoj izjavi posle objavljivanja prvih delimičnih zvaničnih rezultata, po kojima je ostvario ubedljivu pobedu na jučerašnjim predsedničkim izborima.

- Postaću prva žena predsednica Meksika - rekla je ona u obraćanju svojim pristalicama i objavila da je njena partija Pokret za nacionalnu rekonstrukciju (Morena) osvojila "kvalifikovanu većinu" u Kongresu.

Kandidat vladajuće stranke vodio je kampanju da nastavi politički kurs koji je uspostavio njen politički mentor, predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, u proteklih šest godina.

Kao njegov imenovani naslednik, Šajnbaum, je vodila je energičnu kampanju uprkos snažnom Galvezovom izazovu. Ovo je bio prvi put u istoriji Meksika da su dve glavne rivalke u predsedničkoj trci bile žene.

Autor: redportal.rs