Pronađeni tokom iskopavanja na Insula dei Kasti Amanti, grupi kuća u arheološkom parku Pompeja 👇

U ruševinama Pompeje otkriveni su crteži gladijatora za koje se veruje da su ih napravila deca inspirisana bitkama u amfiteatru u ovom starom rimskom gradu. 👇

Naslikani ugljem, ovi crteži su pronađeni tokom iskopavanja na Insula dei Kasti Amanti, grupi kuća u arheološkom parku Pompeja, koji je otvoren za javnost, prenosi Gardijan. 🧐

Ostali crteži, pronađeni na dugom zidu, uključuju obris tri male ruke, dve figure koje se igraju loptom, scenu lova životinje koja izgleda kao vepar i scenu koja prikazuje dva boksera kako leže na zemlji.

Gabrijel Zuhtrigel, direktor arheološkog parka u Pompeji, rekao je da je crteže verovatno uradilo nekoliko dece koja su se igrala u dvorištu pre nego što je grad uništen erupcijom Vezuva 79. godine nove ere.

- Zajedno sa psiholozima sa napuljskog univerziteta Federiko II došli smo do zaključka da su crteži gladijatora i lovaca napravljeni na osnovu direktnog viđenja, a ne slikovnih modela. Verovatno su bili svedoci bitaka u amfiteatru i tako došli u kontakt sa ekstremnim oblikom spektakla nasilja - rekao je direktor, kako piše Tanjug, prenosi 021.rs.

IZVOR: X / @pompeii_sites

Arheolozi su otkrili i ostatke dve žrtve erupcije, koje su pronađene pored vrata u Kući slikara na radu, nazvane tako jer se veruje da je u toku bilo farbanje kuće kada se desila erupcija.

Sala za bankete sa dobro očuvanim freskama, koje prikazuju likove inspirisane Trojanskim ratom, uključujući upoznavanje Jelene Trojanske i Parisa, otkrivena je tokom iskopavanja u aprilu.

Ostala otkrića tokom prošle godine uključuju kuću u kojoj se nalazi skučena pekara u kojoj se veruje da su robovi bili zatvoreni da proizvode hleb.

Ruševine su otkrivene u 16. veku, a prva iskopavanja su počela 1748, a Pompeja je drugo najposećenije arheološko nalazište na svetu.

Autor: 021.rs